onsdag 23 juli 2014

Göteborg - Laesö 50 nm

Party-animals :)


Även onsdagen bjöd på strålande solsken och ljumna vindar. Vi vaknade tidigt för att sjösäkra båten och invänta ett intressant möte vi hade inbokat klockan nio. 
Badsugna som aldrig förr kom vi iväg från Lilla Bommen vid 10:30 och räknade med att ta de femtio sjömilen på mellan 2-3 timmar. I inloppet till Göteborg mötte vi Stena Line, det är en mäktig känsla när man passerar så nära dem och inser hur liten man är…
Vi lämnade svenska kusten efter att ha sniffat in Vinga på nära håll. 
Väl efter det sattes kurs mot Laesö och autopiloten kopplades in. Någonstans halvvägs över kom ett antal tumlare och simmade förbi oss i motsatt riktning. För oss är det andra gången vi ser tumlade och det har varit lika magiska ögonblick båda gångerna.
Det är väldans grunt runt Laesö så vi valde att gå med god marginal runt ön tills det var dags att gira in vid prickarna. Ön har extremt låg profil så man siktar inte land förrän man kommer riktigt nära.
Väl i inloppet vid hamnen ser vi att det är ordentligt packat med båtar och inte en ledig plats kvar så långt ögat kan nå i de yttre delarna. Tre, fyra och fem båtar i bredd gjorde passagen in till den inre hamnbassängen extremt smal, men vi hade inget annat val än att trycka oss in.  Det var lika fullt där inne, men vi blev invinkade av en annan Nord West längst in i smeten. 
Det var en perfekt plats och senare under eftermiddagen fick vi ytterligare sällskap utanpå oss av 4 båtar. 
När vi tyckte det var fullt låg ca 200st båtar i hamnen, vi fick senare höra att hamnkapten pressat in 300 båtar och att dem aldrig nekat någon båt plats på Laesö. Så sett är Danmark fantastiskt, det finns inga problem, bara möjligheter!! 
Närmast oss hamnade i alla fall en Forbina 40 med familjen Frjöd ombord vilket skulle visa sig bli till 3 dagar av underbar bekantskap.
När vi väl lärt oss prata Trollhättska njöt vi varenda sekund!
Forbinaägare är verkligen fina människor, lite mer dansband än NordWest, men mer generösa och fullt ös hela tiden...….jo men, di gamle vet hur man svingar en sejdel :)
N
är furir Frjöd och Mai-Viis andra vänner från ytterligare en Forbina 40 dök upp var lyckan total. Sicka härliga människor, tidigare flygaresset Sten, Dansbandskungen Janne, maratondrottningen Marie och den skönsjungande discodrottningen Helena 
Middag uppe på Havnebakken och sedan fullt drag fram till två på natten då jag efter att ha sett kudden snusade in och somnade.

Varmt i vattnet, över 24 grader och helt underbart

Visad respekt och gästflaggan uppe

Laesöfärjan





badbrudar