söndag 22 juli 2012

Oväder, finska knivar och akterlinan från helvetet

Uppe med tuppen idag, klockan ringde 07.00 och tre snozar senare klev jag & Johan upp.
Vi hade förvarnat våra båtgrannar som låg utanför oss att vi ville lämna Gullholmen vid åttatiden eftersom vi skulle åka till Skagen.
Barnen låg fortfarande och sov när vi 07.50 gled ut från hamnen och åkte iväg. Ett snabbt stopp i Mollösund för att fylla på vatten och tanka och sedan var vi iväg.

Vågorna som mötte oss söder om Käringön kom som en total överraskning ... de var minst 2 meter höga och ELAKA.
Johan hävdade att det skulle lugna ner sig när vi väl kom utanför Måseskär men jag kunde bara inte se det framför mig i gunget & de vita gässen  .... har tyvärr inte tagit någon blid på detta, jag var alldeles för rädd för att plocka fram kameran.

Det slutade i alla fall med att vi fick vända tillbaka (det börjar bli en vana att planerna ändras på vår semester) och vi gick istället inomskärs till Marstrand.
Det blåste ganska rejält i inloppet men det gick bra.
Jättemånga båtar i gästhamnen här och lite kaotiskt när vi skulle lägga till 1:a gången .... men vi gjorde det bra. Vi kom in hyfsat rakt trots kraftig sidvind och låg sedan stilla ända tills en segelbåt fastnade i den fasta akterlina vi låg vid. Det blev halvkaotiskt en stund men det ordnade sig till slut ... vi pustade ut men insåg efter en stund att det inte var en bra plats vi fått långt ut på bryggan ... det gungade för mycket.
Vi spanade in mot bryggan och hittade en bra plats brevid ett trevligt par men en Fairline båt varpå vi bestämde oss för att flytta på oss.
Kastade loss som vanligt och släppte akterlinan, det var då det hände ... den jäveln (linan alltså) sjönk så fruktansvärt sakta så när vi backade ut fastnade den i vår ena propeller och motorn började "skrika". Johan stängde av motorerna snabbt, försökte få bort linan samtidigt som vi fick kraftig vind in i sidan och började driva in mot andra båtar ...
Johan slänger sig bak mot badbryggan med finska fiske-kniven i högsta hugg och skär av linan som fastnat samtidigt som jag startar den ena motorn (tack gode gud att vi har två .... vad hade vi annars gjort ?!?!) och kan köra fram en liten bit så vi inte driver in i gästbryggan ....
Vilken action en söndag lunch ...



Finska kniven med Johans namn ingraverat och den bit av akterlinan från helvetet som fastnat i styrbord motor

På något sätt samlar vi oss och Johan kör oss in till den nya platsen vi ska ligga vid med bara en motor igång (och bogen då). Fortfarande med samma kraftiga vind in från sidan men återigen gick det bra, denna gång fick vi visserligen lite hjälp av en snäll brygg-granne ....
Puh, efter detta är man värd en trippel Ankardramm och middag på restaurang !!