fredag 12 april 2013

Trådlöst ljud

Bose Lifestyle 18
Till och med jag kan tycka att vårt Bose Lifestyle 18 5.1 ljudsystem uppdelat i olika zoner beroende på var i båten man vill spela är lite overkill, men att det låter förbaskat bra är ingen tvekan om.
Det finns dock 2 nackdelar, den ena är inte mycket att göra åt och det är att systemet på går 220 istället för 12-volt. Den andra nackdelen är att man inte kan spela Spotity.

Manualen luslästes från pärm till pärm, men inget nämndes om smartphones, Spotify eller trådlös koppling...tänk va tekniken har utvecklats sedan mitten 2010....
Surfade Bose hemsida och visst där fanns en dockningstation, men vad jag förstår passar den inte till vårt system.

Så den  bästa lösning jag hittade var inkoppling via RCA-kablar. Inte optimalt, men visst det är i alla fall en lösning.
Blåtandsadapter för trådlös streaming av ljud

Hursomhelst, väl hemma hittade jag en liten blåtandspuck som man kan koppla in i systemet via RCA och ansluta till via telefon eller surfplatta.
Fanns en hel del märken att välja bland. Blev till sist Logitechs produkt som går under det långa namnet "Logitech Wireless Speaker Adapter for Bluetooth® audio devices"

Denna har fått bra betyg och drar även minst ström av de varianter jag tittade på.

Ska bli spännande att koppla in och provköra under helgen så det blir lite redig musik på sjön!

måndag 8 april 2013

Teknik är fantastiskt!



Äntligen riktiga jungfruturen med nya båten. Trots kylan utanför känns sommaren nära.  Där ligger hon vid sin hemmahamn.  15-16 ton lastad som hon ligger. Inget vatten i tankarna, planerad helg till Strömstad.
Hård sidvind när vi ska gå ut från kajen, vi ligger längst in, bra träning, men nu något nervöst. 13,5 meter är rätt mycket längre än tidigare båten, speciellt nu när det är tycker jag lite halvtrångt.
De dubbla sexorna mullrar igång, kopplar in joysticken i sittbrunnen och vi kastar loss. För joysticken sidledes, hon svarar direkt på mitt kommando, går ut en halvmeter från bryggan. En liten dutt framåt, vrider runt, lite mer i sidled och sedan framåt igen. Vilken respons…gåshud, den här båten kan man styra precis dit man vill. Hon reagerar direkt och precist vilket bekräftas under helgens alla kommande lågfartsmanövrar.
Dynamic Positioning System
Ett måste förstås när man väl har det!
Vi kommer ut och lägger upp fören mot vinden och kopplar in DPS.  Datorn låser dubbla GPS-mottagare och Pentas DPS system håller båten exakt där jag kopplade in systemet. Datorn, motorerna och DPS i perfekt symbios.
Vi har ca 10 m/s rakt mot oss, trots det flyttar sig båten inte mer än max 20 centimeter från ursprungsläget….wow…ännu mer gåshud…vilken båt!!
Både Katja och jag går ut på däck och plockar in fendrar och tampar i lugn och ro….så här ska det va på sjön…
Jag njuter i fulla drag, när teknik är riktiga hjälpmedel då är det fantastiskt!
Katja styr ut båten och vi glider majestätiskt ut och rundar Lysekil, äntligen på väg. Gud vad kursstabil hon är med IPS även i farter runt 6-7 knop, knappt man behöver koppla in autopiloten.
När motorerna väl är varma trycker vi på gasen, ner med trimtabbarna till mitten och båten kommer snabbt upp i planing. Upp lite med trimtabbarna och fören reser sig något och vi forsar fram i 25-26 knop...vilken känsla.
IPS600, framåtriktade propellrar, ingen kavitation
Trots relativt grov sjö snett framifrån går hon som en dröm…vilken båt, vilken båt säger jag till Katja!!
Att det kan vara så grymt stor skillnad mellan vår tidigare 38 fotare och denna 44 fot kunde jag aldrig tro.
Jag är så fruktansvärt nöjd, IPS-motorerna, DPS, joystick, tyngden, längden och skrovet är i perfekt
balans, vilka båtar NordWest bygger….
Vi kommer få en fantastisk sommar det är jag säker på!
Hur det är att bo i båten och att jag nästan, nästan gick på grund i 25 knop utanför Strömstad blir i ett annat inlägg och nära skjuter ingen hare som dem säger.