söndag 25 september 2011

En havets Ferrari

Att komma till Nord West första gången och få träffa Benny som är grundare, ägare, båtfantast och både driver och designar dessa makalösa båtar var en suverän upplevelse.
Orusts båtbyggare är kända för sin extremt höga kvalitet och fina hantverk med varv som Hallberg Rassy, Najad och Nord West, men att det  är sån otrolig skillnad jämfört med "massproducerade" båtar var vi inte medvetna om.
Vi åkte till NW på vinst och förlust för det var väl inte riktigt den båt vi hade tänkt oss. (Det är väl typiskt mänskligt, att man alltid ska vara så snabb att döma).
Först gick vi en rundtur i produktionen, där Benny hela tiden berättade om hur tillverkningen går till om varför man väljer vissa material och hur viktiga alla delar till en båt är, kanske framförallt dom som inte syns för att få en sjövärdig båt som man kan köra och leva i utan att bli begränsad.

Där fick vi en riktig aha-upplevelse, med alltifrån hur mycket laddningen från landströmen ger till att man inte väljer vita eller genomskinliga slangar till vatten och avlopp.

När vi sedan klev ombord på 370 Sports Top var det kört, detta var båten vi skulle ha. Den hade allt som vi önskade och mer därtill.
Om vi inte köpte denna så skulle vi inte köpa någon båt, så ofantligt stor var skillnaden mot andra märken.
Vi försökte spela oberörda, men jag är rätt säker på att det syntes att vi var fast.


lördag 24 september 2011

Att välja båt!

När vår yngsta dotter var nyfödd åkte vi omkring och gjorde västkusten med en Flipper 620. Vi har många minnen från den tiden, men kanske framförallt att det var obekvämt, spartanskt och guppigt, vilket idag inte alls passar vår livsituation.
Flippern såldes och vi köpte oss en Bella 530 excel som skulle ta oss på dagsutflykter i Vättern.
Att åka båt i vår del av Vättern är egentligen fantastiskt tråkigt. Finns ingen skärgård, utan består egentligen bara av en stor ö mitten, som i och för sig är mycket trevlig med fina badstränder, fornminnen och annat, men när man åkt dit femtioelva gånger så blir man rätt trött på det.
Solig dag på Vättern längs Erstavikens strand på Visingsö.
Senaste åren har vi i stort sett bara haft båten i sjön inför kräftfisket under augusti.

Så, vad gör man då om man bor i inlandet, vill åka båt, men inte är nöjd med tidigare nämnda båtar?
Jo, man får helt enkelt köpa sig något större och bekvämare, men större båt kräver också större vatten så säkerhet är av yttersta vikt.

Vi har i många år gått på båtmässan i Göteborg och suktat efter större båtar. Framförallt har vi varit sugna på dom större modellerna från Aquador.

Väl så, vi är mogna och redo, vi beger oss till Orust för provkörning av deras 32 fots kabinmodell 32C.
Båten är otroligt fin att se på med sitt mörkblåa skrov. Vi hade noga studerat utrustningslistan och det var lite grejer vi ville lägga till, däribland en ugn och dubbla motorer med "joystick" för enkel manövrering när man ska lägga till.

Den båt vi skulle provköra hade inget av detta, men det var ju ändå bara en provbåt så det hade ingen betydelse.
Vi hade sällskap av en mycket trevlig säljare, som tog oss ut från Henån, rundade Bårholmen och vidare mot Malöströmmar. På öppet vatten gick båten väldigt fint, men det var ytterst irriterande att det gnisslade och knakade i båten, trots att det inte gick någon större sjö.
När vi under båtturen pratade med säljaren om ugnen, så tyckte han inte alls att det behövs någon ugn i båtar. Man tar bara en sockerkaksform och lägger på ett lock så har man en ugn. Att ha riktig ugn det är överreklamerat. Att det inte gick att få plats med en ugn i båten var inget som kom fram.
När vi sedan vart på sjön och åkta nån timma så var det dags att åka tillbaks mot Henån och marinan.
Vi började då diskutera dubbla motorer och joystick, men inte heller detta var enligt säljaren något att ha.
- Dubbla motorer drar bara mer "soppa" och joystick ser ni, det fungerar inte alls.

Det var inte så att vi argumenterade emot det eftersom vi aldrig hade provat att köra med sådan bestyckning, men efter många timmars studerande av både film och text från Internet så tyckte vi nog att det lät väldigt besynnerligt för det stämde inte alls med den information vi hade.

När vi kom iland kände vi att denna båt inte var något för oss. Vi är mycket bekvämare än så och gnissel är vi allergiska mot så vi tog även en titt på Forbinas 36 Flybridge.
Vår känsla av att kliva ombord på Forbina 36 Flybridge är som att gå ombord på en flytande husvagn. Visst båten är jättefin, men det är inte husvagn vi är ute efter och flybridge är lite väl "gubbigt"

Finns det då ingen båt som har det vi söker?
Vi skulle efter besöket på Marinan i Henån, efter påtryckningar från en bekant som ordnat ett möte åt oss även besöka Nord West som ligger nån mil från Henån.
Hur det gick kan du läsa om här!